Preems historie

Vår visjon er å lede omstillingen mot et mer bærekraftig samfunn.

”Reisen mot et bærekraftig samfunn startet i de svenske skogene”

1996

Preem stiftes gjennom en serie oppkjøp og sammenslåinger. I mai blir OK Petroleum- og Texaco-stasjoner over hele landet kledd i oransje, og den grønne bjørnen gjør sin entré. Preem har nå 530 stasjoner langs svenske veger og to raffinerier på den svenske vestkysten.

2001

Preem er Sveriges største raffineriselskap med egne anlegg i Gøteborg og Lysekil. Med utslipp langt under gjeldende miljøkrav, regnes Preems raffinerier som Europas mest moderne og miljøeffektive.

Preem Petroleum blir Preem

"Preem har besluttet å utvikle fremtidens drivstoff og begynner nå å produsere fornybare varianter. Derfor fjerner vi Petroleum fra navnet vårt"

2004

Preem er vokst til å bli en av Sveriges største eksportbedrifter. Vi har en omfattende logistikk, og det meste fraktes via skip. For å øke sikkerheten, beslutter Preem å kun anvende skip med doble skrog. I 2005 er Preem først ute med å produsere og selge svovelfri bensin i Sverige.

69%

2011

Preem Evolution Diesel lanseres som en verdensnyhet – fra Sverige! Drivstoffet fungerer i alle dieselbiler, både gamle og nye, og har samme egenskaper som standard diesel. Det fossile karbondioksidutslippet reduseres betraktelig takket være bruk av tallolje, et restprodukt fra skogsindiustrien.

Bærekraftige stasjoner

I 2006 bygger vi om for å skape et hyggeligere stasjonsmiljø, samtidig som mattilbudet utvikles. Råvarene velges med omhu. Vi serverer fra nå kun KRAV-merket, økologisk kaffe. Hos oss finner du også økologiske meieriprodukter og matalternativer som både er gode og næringsrike. Pølsene inneholder kun kjøtt fra Sverige. Salatbuffeten, som ble lansert i 2012, var et helt nytt matkonsept langs veien.

"Fremtiden er vårt viktigste marked"

Moderne raffinerier

Preems raffinerier er blant de mest energieffektive i Europa. De slipper ut langt mindre karbondioksid (17 prosent), svoveldioksid (94 prosent) og nitrogenoksid (72 prosent) enn andre.

2015

I Sverige er omtrent 97 prosent av alle kjøretøy bensin- eller dieseldrevne. En personbil har en levetid på i gjennomsnitt 17 år. Om vi skal redusere vår avhengighet av fossil olje, må vi lage drivstoff som er produsert på fornybare råvarer og som fungerer i bilene som allerede kjører på veiene våre. Dette året er det verdenspremiere på Preem Evolution Bensin, og vanlige bensinbiler kan endelig tanke grønnere.

2016

Utviklingen av Preems Evolution-drivstoff fortsetter. Preem Evolution Diesel Plus har nå 50 prosent fornybar råvare og blir verdens første Svanemerkede diesel.

Preem Evolution Gasol lanseres og bidrar til å redusere fossile karbondioksidutslipp fra svensk industri ytterligere.

Råvarer fra den svenske skogen

Valget av råvarer er avgjørende når vi produserer drivstoff med fornybart innhold. Vi satser på bærekraftige råvarer, som restprodukter fra skogsindustrien (tallolje, lignin og cellulose) og jordbruket. Vi velger samtidig bort råvarer som bidrar til å skape nye miljøproblemer, for eksempel ødeleggelse av regnskog.

"Det er mye arbeid igjen"

2030

I år 2030 vil Preem produsere tre millioner kubikkmeter (3 000 000 000 liter) drivstoff med fornybart innhold. Det er like mye drivstoff som det som i dag selges i Sverige. Dette vil gi en besparelse på over sju millioner tonn co2 hvert år.

Vi forbedrer produktene våre kontinuerlig og øker andelen fornybart innhold for å redusere produktenes klimaavtrykk. Og for å virkelig utgjøre en forskjell, vil vi skape et drivstoff med fornybart innhold som fungerer i alle bensin- og dieselbiler – gamle som nye.

3000000 m3
Vårt produksjonsmål av fornybare drivstoff år 2030